• Mari Meraikan Kepelbagaian

    Debat Perpaduan Intervarsiti 2011

  • Bila Hati Mula Diterjemah

    Kerana Cinta, Ku turutkan Rasa Hati..Kerana Cinta, Ku turutkan Jua

  • Interschool Debating Championship

    here we go again, accomplished 10th annually debate competition [...]

  • Rembauwi 0204

    There is a School in Rembau.. They call the SMRA REMBAU And it's been the ruin of many students And God I know I'm one[...]

Sunday, December 11, 2011

Dear Teacher Wannabe

Posted by Hamizan Hamzah on 11.12.11

Dear teacher Wannabe,
dah 4 tahun, hampir.kita di sini. mencari ilmu.kononnya memenuhi impian dan harapan.impian sendiri?impian ibu? impian bapa?. terpulang. kononnya mahu jadi pendidik. terdidik kah kita ? jom soroti 4 tahun kita di sini.

Tahun 1.
Oh teacher Wannabe.Kanak-kanak lagi kita. baru lepasan matrik.ooopppsss.. ada abang dan akak yang sudah matang.cam mane la si Matang nak sekelas ngan si kurang matang? mungkin Laki-laki tiada la masalah sangat. layankan saje semua. cuma ada lah sorang dua orang. erk? sorang ke dua orang ni? suka ati la. mereka ni kes2 terpencil. namun, Kita layankan saja. Apa yang menarik. ketika ni la semua semangat berkobar-kobar. nak kalahkan dia ni.nak kalahkan dia tu. Dan ketika ini la memasing mencari Mentor memasing. memasang cahaya keinginan melalui cahaya yang dsuluh mentol Tersebut untuk Peroleh GPA tertinggi... Sumpah. Ini Pasti apa yang dikejar buat mereka yang bergelar FIRST YEAR. but then, Kita ni BAKAL PENDIDIK. Teacher wannabe. apa pendedahan yang fakulti bagi ek? Teeet. Aku tak Ingat. Yang aku Ingat. kelas FP. Ada sorang lecturer ni terangkan pasal PPSMI akan tukar semula jadi bahasa melayu.. Kat DBP kah siap da buku translation semula ke bahasa melayu.. OK. Itu sahaja Isu-Isu semasa Pendidikan yang didedahkan ketika ini. Selain itu. DOKTRIN untuk semua dapat GPA or CGPA 4.00.. itu semua tahun 1. dah tak ingat. itu jer yang ingat.

Tahun 2.
Terlalu busy.tak tahu apa yang berlaku di Fakulti. me isolated my self. tapi yang penting.Ketika ini, dah kecoh demonstrasi tak puas hati tentang PPSMI yang diketuai oleh.. Jeng jeng jeng.. Fikir-Fikir kan la.. owkay. itu saja isunya.

Tahun 3.
oh Teacher wannabe.Ingatkah Kalian. Ini Tahun Kita berLATIHAN MENGAJAR. Best-Best-Best.Dapat jugak jengok sekolah. meliputi kawasan JB,MUAR,BP dan sebagainya.ada yang suka.ada yang tak suka.Tapi semua menyimpan perasaan yang sama. Tak suka SV datang melawat.. wuaahahahahaah... Tensioon Woo.. But then, 4 me, kat situ di Muar. Bersama 6 Jejaka di rumah 69.. Zaki brian Azuwan Din n herman.. lain-Lain sekolah semua except me n zaki... perghh.. setiap kali pulang mesti ada ceritanya.. best2 wooo... Herman dengan cerita studentnya yang kekadang kekwat(ini di awal..diakhir dah baik).. Brian ngan kisah ke-Kekwatannya... ahhaaksss.. lawakkk.. zaki.. 4 sure la.. Laris boh di JJ.. Azuwan - busy develop web High school.. Din - diam sangat.. xbanyak share... BTW.. pasti semua simpan kisah suka duka tu dalam hati sendiri.. tak boleh nak dedah2 sangat.. malu boh.. ahhhaaaksss...tapi sekejap jer LM ni.. satu sem.. pulang dari LM.. blajar cam bese.. Adeesss LETIH.. n Benda paling best.. PPSMI da mansuh... Wuuttt.. Wuuutt.. (Ingat senang k nAk ajar sains and Math dalam BI) ... huhuhuhuhu.. ada baik ada buruk la... but then.. dah official benda ni akan berlaku dan PPSMI ditukar kepada MBMMBI.. ahhaaakkksss...

Tahun 4.
ini Lagi HOT kot citernyer... Tan Sri Muhyiddin Yassin punya penguguman di TV3.. Wo! ramai giler melatah.. aku pown same.. ye la.. da penat belajar.. dan2 tak da keja.. isunya.. IPG akan diambil berbanding IPT.. IPT pown yang akan diambil yang KPM.. Aku tau.. reasonnya mesti nak cakap kurikulum IPG lebih mendedahkan pelajar dengan situasi sekolah n pelajar IPG banyak kali pi solah buat ros n yedda yedda yedda berbanding dak2 IPT. heh. patut la KPM xpernah amek kisah pasal Standard n kurikulum kat FP di IPT... ruparupanya ini depa punya plan (ni assumption) awal aku je.. but, benda aku paling tak suka. ada je PIHAK MENANGGUK DI AIR YANG KERUH... huh.. pandai2 la memasing faham..

Dear Teacher Wannabe.
dah nak abis belajar da.dan da nak jadi Pendidik da. dalam menddik jangan terkeliru dengan teori-teori yang dah dipelajari. Vygotsky la.. thorndike la.. skiner la.. Piaget la.. apa yang penting dalam mendidik adalah hati.. mustahil dalam sesebuah pembelajaran untuk guna sesuatu teori sebab, mesti akan ada kepelbagaian student yang mungkin bila kita guna teori Piaget, akan ada yang jenis Vygotsky.. pasti akan ada yang jenis behaviorism.. mesti ada yang construct.. cam mana mahu sesuaikan.. ikut hati.. kita bukan sekadar kena belajar kurikulum.. tetapi kena belajar tentang pelajar yang kita nak kena ajar..

jangan biarkan student dibelenggu ketakutan. tak semua orang peroleh keberanian dan kecekalan hasil ketakutan.bahkan akan lahir kebencian. kebencian yang pasti mengundang permasalahan. pandai-pandai la ya.


Monday, December 5, 2011

butuh waktu

Posted by Hamizan Hamzah on 5.12.11

mahu menulis tapi kaku.otak lesu.segala tak menentu.
sedang mencari waktu.sedang mencari waktu.sedang mencari waktu.

Tuesday, November 8, 2011

melancholy of bonding

Posted by Hamizan Hamzah on 8.11.11

Everyday until the sun set,
We got ourselves dirty with mud,
Those days that we wasted so foolishly,
Are to hard to thrown away.

I'm a dreamer,
but that just how i am,
its alright if you don't want to be broken like a jigsaw puzzle.

To you, when someone says "yes",
It's the same as if they said "no",
We thought we always be free..

When the wind blows through tomorrow,
Even if the puzzle is broken,
Nobody will blame us.

That day,we believed that our dreams weren't wrong,
We just went across,
the rough seas.
I always knew about the pain you carried in your heart..

Even if you leave this ship,
And end up in a different world,
we'll be able to smile in the end.

Even now,
We continue dreaming,
Continue riding on those embraced dreams..
We'll fight the rough seas today,
Even with our pain,
so that OUR PROMISES DON'T BECOME LIES.

And then one day,
to you who left our ship,
And are in a different world,
I will send that complete puzzle

Dear friend,triplane-onepiece-312

Monday, October 31, 2011

.the best part of my life.

Posted by Hamizan Hamzah on 31.10.11







sometimes, and every times, we can't always get what we want..


i can't count on u like 10000,10001,10002...

Posted by Hamizan Hamzah on 31.10.11

di suatu malam, di saat kehadirannya tidak pernah diduga,
si dia kononnya mahu buat kejutan.. akhirnya dikejutkan dengan

Ko Pehal datang sini??!

Ahhaaaksss


Thursday, October 27, 2011

kira-lah aku !

Posted by Hamizan Hamzah on 27.10.11

bruno-mars




If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
http://www.elyricsworld.com/count_on_me_lyrics_bruno_mars.html
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you

Friday, July 29, 2011

Tips Pemakaian "Seat-belt" !

Posted by Hamizan Hamzah on 29.7.11


Apabila memandu, aspek keselamatan perlu dititikberatkan.
oleh yang demikian, pemakaian seat-belt perlu dititikberat oleh semua pengguna,
walaupun ianya tampak kecil, namun, kecelakaan yang bakal menimpa, mungkin menyebabkan musibah yang bakal menimpa..
bak kata pepatah JPJ , ingatlah orang tersayang ! 

Jadi, jom, kita lihat cara pemakaian seat-belt yang tepat .


baik, letakkan cakuk di tempat yang betul.

NAMUN, bagaimana kalau tempat cakuk yang bertanda PRESS itu ROSAK?

adakah itu ALASAN untuk tidak PAKAI seat-belt?

ni antara beberapa perkara yang boleh dilakukan : 



LIHAT? Siapa kata bila penyangkuk ROSAK, kita tidak PERLU PAKAI seatbelt? 
kerna kita perlu percaya... dalam aspek keselamatan, JANGAN KATAKAN TIDAK !

AKHIRNYA


Dapat juga Saudara Q, memandu dengan girang dan Gembira !

SELAMAT BERAMAAAAAAAAAALLLLLLLLLL...

Daaaaaaaaaa! 

Wednesday, July 27, 2011

Atanawalul ... Ana A'this wa Ju'!

Posted by Hamizan Hamzah on 27.7.11










Tuesday, July 26, 2011

Keterdesakan Minda Dalam Merealisasi Mimpi jadi Realiti

Posted by Hamizan Hamzah on 26.7.11



BENCANA ALAM MENGERATKAN HUBUNGAN ANTARABANGSA
PERJUANGAN AKTIVIS ALAM SEKITAR TIDAK SIA-SIA
LOJI JANA KUASA NUKLEAR DIMALAYSIA:SATU KEPERLUAN
TEKNOKRAT ALAM SEKITAR IBARAT TIKUS MEMBAIKI LABU
TEKNOLOGI HIJAU TONGGAK PEMBANGUNAN LESTARI
MINGGU TANPA PLASTIK BUKAN JAWAPAN KEPADA ISU PENCEMARAN ALAM SEKITAR
KEMISKINAN PUNCA PENCEMARAN ALAM SEKITAR
KUASA BESAR TIDAK SERIUS MENANGANI PEMANASAN GLOBAL
KELESTARIAN ALAM SEKITAR MEMBINA KETAMADUNAN BANGSA


Mari Meraikan Kepelbagaian!

Posted by Hamizan Hamzah on 26.7.11



.: SALAM MERAIKAN KEPELBAGAIAN :.

Ungkapan keramat yang sering meniti bibir pendebat-pendebat selain SALAM PERPADUAN, SALAM 1 MALAYSIA dan sebagainya. 

Seminggu, para pendebat serata IPT mahupun IPG seMalaysia Berkampung bagi 
memaparkan kehandalan, meneruskan misi kemenangan
tidak lupa juga , ada antara mereka yang menjadikan pertandingan ini sebagai medan 
bertukar-tukar ilmu,
dan ada juga menjadikan ini sebagai medan bertukar-tukar sahabat. ~Ahhaakkss~ 

masing-masing punya misi tersendiri..
jadi, Tahniah saya kalungkan untuk Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional,
atas usaha murni,
mengumpul mahasiswa pelbagai etnik dan kaum bagi mengupas isu perpaduan,
yang mungkin dipandang remeh oleh sesetengah pihak, NAMUN,
Nilai dan Ilmu dayang bakal dikongsi, tiada siapa mampu ragui KEHEBATANNYA melalui pertandingan yang diadakan seperti ini.

dan seperti biasa, tahun ini, aku mensia-siakan peluang yang ada untuk mewakili universiti sendiri.
Ini adik-adik yang mewakili UTM :


Velarasan, membawa Athirah dan juga Syazwan.

Debat Perdana pertama yang diwakili athirah dan Syazwan.
dari 6 perlawanan, 4 perlawanan mereka menang, namun, disebabkan jumlah Juri(10) dan Margin(-3.21) yang Rendah, mereka tidak mampu untuk ke pusingan MENANG MARA..

sedikit bingkisan perlawanan mereka :

Pusingan 1 : UTM VS IPG Pulau Pinang
Usul : 1 Malaysia Mengancam Ketuanan Melayu
Keputusan : Menang (3-0)
Pendebat Terbaik : Velarasan

Pusingan 2 : UM VS IPG UTM
Usul : Pemerkasaan Perpaduan Rakyat : Pelan transformasi Ekonomi Jawapannya
Keputusan : Kalah (2-1)
Pendebat Terbaik : Velarasan


Pusingan 3 : UTM VS IPG TAA
Usul : MEB : 1 Angan-angan
Keputusan : Menang (2-1)
Pendebat Terbaik : IPG TAA

Pusingan 4 : UTM VS KUIS
Usul : 
Keputusan : Menang (2-1)
Pendebat Terbaik : Khairul Fahmi

Pusingan 5 : UTP VS UTM
Usul : 
Keputusan : Kalah (3-0)
Pendebat Terbaik : Junny

Pusingan 1 : UMT VS UTM
Usul : 
Keputusan : Menang (1-2)
Pendebat Terbaik : Velarasan

Sedikit kesimpulan hasil 6 perlawanan, Athirah dan Syazwan telah menampakkan kematangan mereka dalam berdebat, cuma, mungkin agak takut-Takut untuk Berhadapan dengan Pendebat yang Senior dari mereka sehinggakan teragak-agak untuk memberi celahan, namun, Prestasi yang mereka tunjukkan
dalam pertandingan kali ini amat MEMBANGGAKAN. TAHNIAH di Ucapkan !

PUSINGAN AKHIR :
UTP VS UiTM
Usul : Demokrasi kini Semakin Mantap
Keputusan : Usul Diterima
Pendebat terbaik : Mastura Arbin UiTM

Tahniah diucapkan Kepada UTP, UiTM serta semua pendebat yang menyertai DEBAT kali ini.

Ringkasan kehadiran aku ke Bumi Tronoh : 
Kedatangan Disambut tuan Rumah Negeri, Encik helmi Othman, kesempatan tidak berpeluang berdebat ini digunakan untuk melapangkan masa bersama sahabat, membaiki hubungan bersama mereka-mereka yang suatu masa agak suram perhubungan kami serta menjalin persahabatan yang baru ngan Dak USM.. Ahhaakss ! 
Pemerharian, penganalisaan dilakukan. Kerna aku percaya, dalam debat, banyak lagi yang Sangat-Sangat Aku perlu belajar ! dan di sini, pelbagai perkara aku belajar.

Sikit-Sikit Gambak!




Qama Excited ! First Debat Perdana Bertema !




1st Sidang




Unisza


Dahi Mus Berdarah Tertusuk Rambut sendiri!


Gemuk!


Hero Hindustan


Pak Man ! Ahhaaakss ! mie, jangan marah!


Cina Drag! ahahahah


Sesi Brainstorming Bersama Pak Dat!


Kak Dayah Tengah Pikiaq Lagu Apa nak karok nanti.. Ahhaaakss!


Mus dan Teknik Pusingan Rambutnya ! haaaaaatttttchaa ! Ahhhaaaksss!


Dari Alam Angker... huhuhuhu



*percaturan aku..percaturan aku (bisik Qusyai sendiri).. Aaahaaakss!

-Demikian, Serba Sedikit Debat Perpaduan-
Jumpa Lagi di Pesta Debat Ramadhan (PERAMAH) di Uitm Shah Alam ! 



Thursday, July 21, 2011

Carole King's - Beautiful

Posted by Hamizan Hamzah on 21.7.11


video

You've got to get up every morning with a smile on your face
And show the world all the love in your heart
Then people gonna treat you better
You're gonna find, yes, you will
That you're beautiful as you feel

Waiting at the station with a workday wind a-blowing
I've got nothing to do but watch the passers-by
Mirrored in their faces I see frustration growing
And they don't see it showing, why do I?

You've got to get up every morning with a smile on your face
And show the world all the love in your heart
Then people gonna treat you better
You're gonna find, yes, you will
That you're beautiful as you feel

I have often asked myself the reason for THE sadness
In a world where tears are just a lullaby
If there's any answer, maybe love can end the madness
Maybe not, oh, but we can only try

You've got to get up every morning with a smile on your face
And show the world all the love in your heart
Then people gonna treat you better
You're gonna find, yes, you will
That you're beautiful as you feel

--------------------------------------------

Saturday, July 16, 2011

bila hati mula untuk diterjemah

Posted by Hamizan Hamzah on 16.7.11


Hari : Sabtu
Tarikh : 9 Julai 2011
Tempat : SMASKP , Alma Mater





















Kerana Cinta, Ku turutkan jua Hati.. 
orang kata, Pembelajaran bukan sekadar belajar namun bagaimana kita cuba berkongsi ilmu..
sesi perkongsian Alhamdulillah, sudah beberapa bulan rancang.. sekejap dengan tersepit dengan jadual peperiksaan, jadual para pelajar pulang, 
Akhirnya..

Kerana Cinta, Ku turutkan hati,
sampai Jua kami di Bumi Tarbiyah Gersang Selaru yang menempatkan sebuah Sekolah terpencil..
SMASKP..
Alhamdulillah, kunjungan disambut dengan baik

siapa sangka,
Kerana Cinta Ku turutkan hati,
 yang baru pulang melatih MRSM PONTIAN, tidak tidur-tidur..
meneruskan perjalanan ke SMASKP pada pukul 130 pagi.. 
Biar kebasahan kereta serta baju2 dek tertumpahnya Air yang disapu dimuka.. 
namun, Itulah orang kata..
Kerana Cinta, Ku Turutkan Hati.. 

Siapa sangka,
Kerana Cinta Ku Turutkan hati
Akak tersayang, Ummu Umairah
Walau sedang sibuk dengan Perniagaan jubah Di Penang,
tetap turun Hadir Berkongsi Ilmu, kalau Mahu dikatakan punya pertalian darah atau sedara di SMASKP,
Memang tiadalah..
Alumni..Itu cuma mimpi..
Namun, Itulah orang Kata..
Kerana Cinta, Ku Turutkan Hati

12 Jam Lebih.. 10 pagi - 12 tengah malam.. 
dan kami terus pulang ke Nilai, kerana Keesokannya,
friendly Debate dengan Adik-adik SDAR yang Bakal berjuang di IDC 2011


Aku dan Juga Saudara izad Shah.. baru Tiba di Mcd Nilai
izad sedang asyik dengar pandangan IKHWAN tentang Usul MYAMMAR..
hebat kan Mereka?
ketika ini, jam sudah menunjukkan detik 130 pagi..
sedang esok ada perlawanan persahabatan di SDAR, tapi demi adik-adik MRSM Pontian,
Izad, memang Gigih.. betul la orang kata
kerana Cinta, Ku Turutkan Hati..


Barisan Pendebat SDAR - Hebat Mereka !
moga doakan yang Terbaik Buat Mereka..

Sedang Sibuk2 makan-makan dan jamah di Rumah Abg Syamsul Amri a.k.a Abg Acoy , Izad kata.. dak-dak Mrsm Pontian Lepas ke Separuh Akhir..
jelas terpampang kegembiraan kat muka dia, Ikhwan...
Aku?
menumpang kegembiraan.. Sangat gembira bagi mereka..
dan kami berempat terus, mengambil keputusan ke MRSM Alor Gajah..

Setibanya di sana :


Perbincangan tetap diteruskan,
Kerana..
aku Percaya, mereka mahukan yang terbaik dari anak-anak murid mereka..
Ikhwan - dah 2, 3 hari tak tidur, tak berehat,
tapi takpa,
Kerana Cinta , Ku Turutkan Hati..
Aku tahu, dia sangat-sangat bangga dengan anak-anak didik dia..
SEMI FINAL buat kali pertama.. memang satu pencapaian yang hebat
walau aku kira tempoh latihan yang diambil kurang dari 1bulan...



Setibanya di sana, Jumpa sahabat debat UTM, Mustaqim a.k.a Amy pening a.k.a Angry Bird..
borak-borak.. cerita pasal debat..
tanya pasal kelab..
n dia belanja kami 2 GCB..
*hasilnya, habis kat semua dak MRSM kat sana aku promote yang mus ni dak Forecast or Fast Track..
Ramai Kaget dengan dia.. Ahaaakss!

dan Akhirnya.!!!!!!!!!!!!!!


MEREKA GAGAL memboloskan diri ke peringkat akhir..
namun, Aku dan MUS punya cita yang sama,
mahu adik-adik ni try forecast dan masuk UTM.. bukan kerna bakat dalam debat..
tapi kesungguhan.. aku sungguh terpana dengan kesungguhan mereka..
*sorry Ikhwan, Nak curik anak didik hang.. Ahhaakss !

dan Sekarang... Aku Berada di UIAM untuk Pertandingan debat Interschool 2011
Membawa adik-adik merasai pengalaman berdebat dari dimensi yang berbeza
sudah tidak mahu hanya terperuk di peringkat Daerah..
Cuba pengalaman Luar..



*bila memandang ke langit,
memang mampu untuk ku pandang cahaya
dan memang ku mampu mengakui kewujudan bintang,
namun, menduga seberapa banyak bintang tersebut?
jangan pernah mencuba, kerna nanti pasti akan terhilang kira..

*sama juga dengan budi dan jasa MEREKA
memang mampu aku pandang, amati setiap gerak geri mereka
dan memang perlu aku akui itulah jasa.. itulah budi..
namun, bagaimana untuk beterima kasih?
kalau bintang seluas angkasa tak mampu aku bilang,
inikan budi manusia yang tak termampu dibalas..

Buat Mereka Yang Berjasa - TERIMA KASIH.. JASA dan BUDI kalian akan aku jadikan Benih,
Benih Untuk Aku suburkan Cinta .. Cinta yang aku percaya akan menambat rasa taat dan Setia aku Pada Kalian..
kalian Sahabat, yang aku tak termampu punya lagi kalau aku kehilangan..

TERIMA KASIH !

-sungguh tidak ikhlas aku, kerna, lafaz terima kasih belum diungkap ..
kerna aku malu dan tak mampu.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site