• Mari Meraikan Kepelbagaian

    Debat Perpaduan Intervarsiti 2011

  • Bila Hati Mula Diterjemah

    Kerana Cinta, Ku turutkan Rasa Hati..Kerana Cinta, Ku turutkan Jua

  • Interschool Debating Championship

    here we go again, accomplished 10th annually debate competition [...]

  • Rembauwi 0204

    There is a School in Rembau.. They call the SMRA REMBAU And it's been the ruin of many students And God I know I'm one[...]

Saturday, December 11, 2010

Indescribable

Posted by Hamizan Hamzah on 11.12.10



FAMILY.FRIENDS.FOE


-FLoP-

..Perlukan masa untuk puLih..

Friday, December 3, 2010

I Thought I knEw

Posted by Hamizan Hamzah on 3.12.10



Present to You.. By AleX LamBert... I Didn't Kn0w.. EnJoy!

Monday, October 25, 2010

sekadar Perkongsian dari hati yang luluh ikhlas..

Posted by Hamizan Hamzah on 25.10.10

First Of All... Thanks to Encik Yo ... ni Hasil beliau.. saya cuma kongsi!

may first! selalu di hati!! - itu lagu pembukaan untuk siri kali ini.

di satu desa yg permai yg diterajui oleh raja yang digelar,Daddy Dua Akar (Pak Two-Root). Raja itu punya permaisuri, namanya May First. May First cantik, rambotnya segar lagi kembang, kulit mukanya sungguh tegang, bibirnya sedikit terjuih, dan dia suka berkaroke di majlis2 keramaian. yang paling penting, dia ramping!

hendak dijadikan cerita, suatu hari may first menganjurkan Pertunjukan Ratu Kebaya- Islamic Way. dia ingin memartabatkan namanya... eh, nama islam ke peringkat antarabangsa. lalu dia menyuruh konco-konconya mengupah designers luar negara dan model2 luar negara (kalau amek dalam negara punyerrr, tak antarabangsa pulak)..

lalu peninglah designers2 ini berpikir. bukankah baju kebaya tu ketat? dan ramping pulak di pinggang? lepas tu kain dia kenalah ada belah? dan selalunya org berkebaya cuma pakai selendang jarang? jadik macam mana nak kasi kebaya the islamic way? islamic way tak boleh ketat, kena longgar, tak boleh belah-belah and dedah-dedah, lepas tu kena la pakai tudung, selendang yg jarang dan hanya mampu tutup tiga helai rambot tak aci dalam islam. abih tu macam mana nak kasik islamic? WARGHHHHH!!!!

tetapi tiba-tiba mereka ada idea! buat apa nak pening2? kita jadikkan mayfirst sebagai model rujukan. dia kan orang islam? tapi selamba je die 'menyinga'kan rambotnya, dia selalu pakai baju yg tak berapa nak longgar jugak. dan nak kasik nampak lagi islam, kita letak corak yang ada nama nabi bagi org-orang islam, Muhammad. yes! dorang pun mula mendesign.

hari pertandingan pun bermula. may fist lah penaungnya, pengasasnya, dan of kos, perasmi nya. jadi semasa perasmian, dia pun memberikan ucapan.

"The Islamic Fashion Fe... opsss.sori.. 'The Pertunjukan Ratu Kebaya- Islamic Wayis precisely intended to end the myth that a Muslim woman cannot posses a sense of style. On the contrary, Islamic dressing is a style of its own, and today, it is beginning to attract more and more attention, as mainstream trends become increasingly bold, sensual and provocative which is unappealing to the more conservative consumers"

itu lah serba sedikit quote dari may first. lalu show pon bermula. ....................................................................................................................................................................................................................................................

semua tercengang.. islamic way? what the... tu.. tu bukan ke nama Muhammad ke kat baju tu? kat atas dada model perempuan tu, and kat bahagian kemaluan model perempuan tu pun ada gak corak nama Muhammad..

tapi ini kan program may first? takkan nak cemuh kot? akhirnya, apabila pertunjukan berakhir, semua orang berdiri.. bertepuk tangan! clap clap clap! tahniah may first! you are the inspiration of islam!! semua orang menangis terharu atas kejayaan pertunjukan ratu kebaya ini. inilah yang kita mahukan! akhirnya kita jumpa juga serikandi yang mampu memartabatkan islam! ulama-ulama pun tak mampu MEMARTABATTTTKANN islam camni! cuma mayfirst seorang mampu! disebabkan may first suka karok, di akhir penutupan majlis, dia meng'cat walk'kan dirinya ke atas pentas, dan menyanyi lagu 'hanya kau yang mampu' nyanyian asal oleh aizat'. lagilah penonton-penonton ni dok tepok. kena tepok, kang tak tepok tak dapat tender lak.

designers dan pelawat-pelawat negara luar juga bertepuk. dalam hati, mereka berkata, "laa.. aku ingat islam ni byk sangat kena tutup badan perempuan..  tarak la teruk sangat. dok serupa cam bini aku jugak cara depa pakai baju."dorang juga berfikir, "laa.. aku ingatkan perempuan takleh nyanyi depan lelaki camni. lepak je mayfirst nyanyi. hmm.. tak beza mana la islam ngan agama aku!"..

akhirnya may first berjaya juga memberikan pemahaman jelas tentang cara-cara berpakaian dan aurat dalam islam kepada org agama lain. smoga kamu mendapat ganjaran Tuhan atas 'budi' kamu itu. sekian.

p/s- luahan ini spesifik hanya utk kedangkalan may first dlm penganjuran 'pertunjukan ratu kebaya-the islamic way' sahaja, sebab kealpaan dia telah mencemar persepsi dunia pada islam yang sebenar, esp bab aurat. aku tak ada niat nak kutuk yang lain2 pasal dia, sebab aku tak kenal dia. amalan dia mungkin lebih baik dari aku. ramadhan hari tu pun dengar kata die khatam 30 juzuk al Quran. tu pencapaian yang jaoh lebih baik dari aku ni. harap maklum

Friday, October 22, 2010

Bila Berbicara mengenai hati dan Perasaan, Percayalah, bumi itu tidak rata Sebenarnya...

Posted by Hamizan Hamzah on 22.10.10

Memoir of me..  SMK Jalan Junid  (20/07/2010 – 22/10/2010)

First time jejak kaki kat UTM, benda pertama yang asyik disebut2- Bila LM.. cam ne lah rasanyer bila dah jadi cikgu prak nanti.. best k? 2 tahun menanti.. dengan kekabutan mencari sekolah untuk LM, Mula2 nak pilih Sekolah SAINS n MAAHAD sajer… pastu xdapat… mintak BP, dapat SKOOL dato’ Syed Esa.. refuse to go coz aku sorang2 jer kat BP.. GIGIH jumpa enCik Meor tukar ke Muar coz my course mate –zaki,wan,brian n din- semuanya ke muar.. n at last, dapat MUAR dan satu sekolah ngan Zaki… SMK JALAN JUNID, MUAR…  Cam pelik.. xpernah dengar.. cam Choi pown ade gak.. amek name jalan jadi name skool.. tapi xpe la.. redah je la kan… mana tahu, untung badan, dipermudahkan tuhan,dapat anak murid yang COOL gilak but still have sentimental value cam aku k.... okay gak tu.. hahaahah… n  akhirnya.. tiba jua saat di mana kami semua dibebaskan untuk  pergi berdikari.. menjadi Cikgu katanyer.. aku daftar lambat… sebab ade Pertandingan Debat Alam Sekitar di UMT… 20/07/2010 , kul 5 pagi, baru sampai muar…  gigihkan jua k skool.. ye la dah skip sehari… 

First tyme jejak kaki di SMK JJ…  pagi2.. meraba2 carik meja.. ye la.. setiap cikgu kana de meja tersendiri.. so, aku pown nak jugak la meja tu..  tiada ape yang menarik first day.. Cuma pi lapor diri dengan GPK, ENCIK KAMSANO.. lawak giler.. mula2 aku sampai, dengan muka serious “owh, kamu xtahu k yang saya dah hantar surat k utm membatalkan latihan kamu di sini” … for sure la aku cuak.. tak payah la nak kelentong giler.. tapi, a piece of me, cam seronok sebab boley stay kat utm lama lagi.. ahahah.. but, dia gurau  jak… aku pown, layan la gelak… 

Xde pe sangat.. minggu pertama, minggu ROS… jalan2 di sekeliling skool… ari rabu – Guru pemimbing aku bawak ke kelas yang aku bakal ngajar.. 1.1- K.A.A… aku terpikir la K.A.A tu per… yang cikgu tu cakap 5 minit.. n then, dia soh aku handle kelas.. so, aku ngan lagaknyer.. mengintroduce kan la diri depan dak2 ni.. terasa kecik aku tgok dak2 ni.. ye la.. form 1.. so, aku perkenalkan la diri aku ni.. . 17 orang semuanya dalam kelas tu 10 Guys..n 7 girls.. comel2 semuanya.. dan baik2 semuanyer.. so, sepanjang 30 minit tu, bermesraan la aku ngan diorang..tapi aku soh gak dak2 ni wat kerja sendiri.. n tyme ni aku mula kenai ngan ZAHIRAH n MAHIRAH,kawan baik yang selalu bersama.. tya aku satu soalan.. perghhh.. xdapek jawab.. malu giler.. ahahah.. tapi cover.. cakap K.I.V dulu yer soalan ni.. dan yang paling gelabah , bila ZAHIRAH  tya, K.I.V tu ape, n then aku jawab - "ade la".. haahhaha.. n as a conclusion pada ari tu, aku dah rasa cam syok da… hahahah.. best dapat kelas ni…tapi, rupa2nyer.. aku dikabarkan aku kena ajar dua kelas.. so, aku di beri satu lagi kelas n I’m so upset.. Xseronok.NOKTAH.TIADA CERITA MENGENAI MEREKA. Hahahaah. Aku memang bias n choi!...(SILA JANGAN FOLLOW PERANGAI SAYA YANG INI)

6 minggu pertama b4 raya.. cam bese.. hubungan ngan students, still cam bese.. but the superb thing bout me.. aku hafal name students aku tyme first tyme aku masuk kelas tu.. – SHAFIQ,HASIF,ARIF,ARIF F,AKMAL,AMIRUL,AIMAD,AIMAN,AZMI n MUISS - -FAHIMAH,NABILAH,ZAHIRAH,MAHIRAH,AFIQAH,ILY n HAWA – (Ah, Group) hahahaha..

Sepeti ayat2 hipotesis sains darjah 6 – SEMAKIN…SEMAKIN -.. so, aku cam tu la.. SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG.. gediks giler x.. hahah.. x kesah la, it’s me.. n them, my son.. my love towards them blossoming day by day.. 

N then raya tiber.. hahaha.. cam bese la.. da bukak skool.. kat kelas.. duit raya.. duit rayaa.. tapi, nak wat cam ne.. CIKGU kamu semua ni MISKIN sangat…  hahahaha..Kecik tapak tangan kamu semua minta, Kata-kata kosong cikgu hulurkan.. hahaah.. SORRY semua..

pi Camping paling best kot.. hahaha.. tapi xde la best sangat pown.. bese2 jer.. tapi tyme tu la aku mula close with my students.. girls semua p.. laki yang p 6 orang.. 3 sekawan -MUISS-SHAFIQ-AZMI, ngan AIMAD-ARIF FARHAN-HASIFF....  okay la pengalaman camping.. ngan aktiviti JOYSTICK aku handle.. cam choi, tapi okay la.. 

N pas raya ni, aku mula rapat ngan kelas 2 K.A.A… muka2 yang aku start rapat, ikram.. taufiq(aku da layan cam adek aku da…) n ramai lagi la.. yang aku boleh ajak gurau 2 orang tu la..  tapi seriously.. NIK,LAUT,NIPPON,SYAMAL,AIE,LENGGENG ADDIN … diorang ni cam kita dulu lar… kononnya cam ala2 anti perempuan la.. perempuan wat xtiviti xnak join.. hahaha.. klakor gilak aku tgok…  aku melihat DRAMAyang Mempunyai TEMA yang sama, CUMA WATAK,MASA DAN PENTAS YANG BERBEZA… 2K.A.A.. Cool la korang.. hahahah.. tapi tetap laha jugak di situ.. termasuk si ridhaudhin.. bajet2 malu,.. ahhaah..

Entah, dah xbanyak nak tulih da… Cuma pesan daku wat anak bangsa Jiwa merdeka semua , Jaga diri… 

Untuk dak 1 K.A.A – jaga diri.. diri kamu semua xkan dilupai selagi jasad ini masih mendiri di bumi  ini..
                                                Sayang Cikgu untuk kamu semua, hanya tuhan jer yang tahu… tiada apa yang lebih penting selain dari melihat korang semua Berjaya! 

yang laki dan perempuan, dalam bersahabat, tengok sape yang kita kawan.. kalau diri kamu xkuat, undur la diri... kalau diri kamu kuat, tak kuat terpengaruh, teruskan.. kadang2 seronok kawan ngan semua orang... rajin2kan datang k skool .. untuk dak2 laki, cikgu harap, kamu semua still cam cikgu kenal sekarang... HORMAT cikgu2 lain k! MUISS, xnak ponteng da... same jugar ngan HASIF!

kawan2 yang lain, kalau nampak kawan2 yang lain mula dah nak menyimpang, nasihat, tegor, kalau xjadi, CALL cikgu, nak kena penyepak tu.. ahahah.. xde la.. gurau je.. 

khas untuk mereka yang bergelar wanita..Zahirah..Mahirah..NAbilah..Afiqah ..Fahimah..Hawa n Ily.. inGat.. jaga 2 benda.. MALU dan MARUAH... 
ingat pesan cikgu kat kelas... 

UNTUK KELAS 2 K.A.A - thanks untuk jamuan.. sangat hargai usaha kamu.. tiada ape yang dapat cikgu ucapkan selain ucapan selamat berjaya.. dan jadilah insan yang CEMERLANG! cikgu xkenai kamu sangat tapi seronok kenai kamu semua...

- ok, pen off.. 

Sesungguhnya, Selamat tinggal itu Bukan unTuk Kita.. 
Aku masih bernafas.. kamu jua,dan kita berdiri di bumi yang sama..
memandang langit yang mana pekat warnanya masih tidak berubah walau berbeda tempat dan kawasan..

jika dapat ku pujuk masa untuk  bersama dan pegun bersama ku,
percayalah, di masa itu, kita kan bertemu kembali bersua!

- sambil dengak lagu What hurt the most.. Sit betoi.. toucing puler petang2 ni..





Tuesday, September 28, 2010

Entah!

Posted by Hamizan Hamzah on 28.9.10

Andai bulan punya cahaya,
Adakah pungguk rindukannya?

Andai bulan punya cahaya,
teruskah bintang memagarinya?

Andai bulan punya cahaya,
mungkinkah hilangya surut ghaibnya pasang di pepantai...

Andai bulan punya cahaya,
SIAPA KATA BULAN ITU TIDAK PUNYA CAHAYA....

mitosnya.. bulan itu cuma memantulkan cahaya mentari...

Monday, September 20, 2010

Bicara Aku dan Syawal - Puasa 6

Posted by Hamizan Hamzah on 20.9.10





Pelbagai persoalan,segala terjawab melalui link di atas.. 
semoga, dengan berlalunya syawal kali ni, tidak la kita sia-siakan tanpa melakukan puasa 6..

Thursday, August 26, 2010

Bicara Aku dan Ramadhan - Tatkala Kebenaran ditentang - Mengapa?

Posted by Hamizan Hamzah on 26.8.10



Tatkala berbicara mengenai Kebenaran yang ditentang,perlu untuk diketahui apakah kebenaran yang sepatutnya menjadi pengangan dan panduan- AlQuran dan Assunah...


Rasulullah S.A.W Pernah Bersadbda (MafHum) - Telah aku tinggalkan umatku 2 perkara, Selagi Ia masih berpegang Kepadanya,maka selamatlah mereka dan 2 perkara itu adalah Al-Quran dan Assunah(Hadis)

Al-baqarah (ayat ke-2) mafhum :
dan kitab itu (alQuran,Tiada keraguan Terhadapnya dan Petunjuk untuk orang yang Bertaqwa)



Mengapa Ditentang ?

1. JAHIL 

pepatah Arab pernah Menyebut 
"Sese0rang itu memusuhi apa yang tidak diketahui"

2.TIDAK MAMPU MENAHAN NAFSU 

Cth Mudah : - kenape orang MerOkok Still Merok0k.. sedangkan mereka semua tahu r0k0k itu haram hukumnya... membahayakan kesihatan? 

Semua mencari alasan Demi memuaskan nafsu... 

3.GRIFTER - WUJUD KEPENTINGAN SENDIRI

Pernah Dengar matLamat Tidak menghalalkan Cara??..

Tapi.. Bagi golongan ini..

matlamatlah yang menghalalkan cara...








Tuesday, August 24, 2010

Bicara Aku dan Ramadhan- Dari hati yang memandang mereka

Posted by Hamizan Hamzah on 24.8.10

sungguh mudah melafazkan TAHMID...
tapi ia bukanla sesuatu kepastian terhadap kesyukuran kita kepada Tuhan..
kerana tatkala dilanda sedikit Ujian... melatahnya kita.. mengungkitnyer kita... benciinya kita.. segala2nyer keluar...
tanpa kita sedari n mahu berfikir, mengapa perkara itu terjadi..



Tuhan Berfirman :
Sesuatu yang baik itu tak semestinya baik untuk kamu.. dan Sesuatu yang tidak baik itu tidak semestinya tidak baik untuk kamu...


Terjemahan : Al-baqarah 216

Aku - Sama juga.. kerana Aku juga manusia.. tapi,percayalah! Tuhan takkan Membebankan hambaNYA dengan bebanan yang tak mampu tertanggung...





Bicara Aku dan Ramadhan-Awaken

Posted by Hamizan Hamzah on 24.8.10

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and Costa Del Sol
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power

We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Maher Zaen - Awaken...

Bicara Aku dan Ramadhan-Sahur pertama

Posted by Hamizan Hamzah on 24.8.10

Roti canai 2 keping cicah Kuah Kari
+
Air liuk...

=
sahur Pertama...*kat rumah ini*... di ramadhan kali ni..

Bagus @ tidak.. Entah La.. 
Dari 0 kepada 1 ... mungkin esoknyer bercambah menjadi 2..3...4... dan seterusnya..

resam manusia, diawalnya lebat, di akhirnya Suram..

resam aku, Ikut Mood Aku la...
Mungkin di Awalnya Sidar..di Tengahnya Hambar.. Di penghujungnya- ?

pepown - SELAMAT BERSAHUR

*Sesungguhnya,Puasa orang islam dan Puasa Orang kitab bezanya terletak pada Sahurnya dan Niatnya..




Monday, August 23, 2010

Bicara Aku dan Ramadhan-RaMadHan Datang lagi

Posted by Hamizan Hamzah on 23.8.10

Mulut lebat Berkata - Kata... 
katanya Ramadhan Kali ini (1431) sangat Di Nanti..

Kata Hati -
Entah Apa lah yang akan terisi... 
Terawikh kah.. khatam Quran kah atau sekadar menahan lapar dan dahaga di siang hari..

Atau Mungkin, Ramadhan kali ini
Cuma Dinanti untuk Berlalu Pergi...

Thursday, July 29, 2010

.::Nilai Mereka di Mata Kita ::.

Posted by Hamizan Hamzah on 29.7.10

Thursday, 29th July 2010 , 0312

AskuruLLah Syukran jazilan...

Dalam aku bercerita Mengenai Mereka, sudah pasti, mereka itu adalah sahabat. Semua orang mahu bersahabat. Dan ada juga yang mengenepikan perihal bersahabat Demi kepentingan diri. Biasalah, manusia.. Macam-Macam Ada! Namun bagi mereka yang Bersahabat.. Perlu Pula ditanya di segenap diri kita, apa NILAI Mereka pada kita.. Banyak gelaran nak Bagi.. Kawan biasa-biasa.. Kawan so-so.. kawan Baik.. Kawan terBaik.. BFF dan sebagainya..Lebih-Lebih lagi sekarang ni di zaman yang dibanjiri Laman Sesawang seperti Facebook (FB), MySpace,Friendster,twittter dsbgainya...

Aku juga Punya Falsafah mengenai bersahabat.. bagiku... cukup mudah..

Bila Mereka berjaya,kita tidak membenci.. dan bila mereka gagal,Kita tidak Mengeji , It's Only Love.. 
Itu PandanGan ku semata... Ayuh Kita memperluaskan minda.. mengenal erti sahabat melalui perspektif yang lain...

(HADIS)
1. Rasulullah saw pernah berpesan: "Agama seseorang itu terletak di atas agama atau jalan yang dipilih oleh rakannya". Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dalam memilih siapa yang harus dijadikan sahabat.



2. DARIPADA Abi Musa al-Asyaari, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya perumpamaan sahabat yang baik dan sahabat yang jahat adalah seperti penjaja kesturi dan tukang hembus api. Penjaja kesturi mungkin akan memberikannya kepada atau kamu membeli darinya atau sekurang-kurangnya kamu dapati bauan yang harum. Dan tukang hembus api akan membakar kainmu atau kamu mendapati bau yang busuk. (Syaikhan)
Pengertian
Dalam hadis ini Rasulullah membuat perumpamaan berhubung dengan kawan atau sahabat yang baik sama seperti penjual bauan. Siapa yang datang kepadanya akan beroleh bauan tersebut, sama ada dibelinya atau diberinya percuma ataupun sekurang-kurangnya bauannya yang harum semerbak. Sedangkan kawan yang jahat akan membahayakan orang yang mendekatinya sekalipun dia tidak terlibat sama dalam kejahatan tetapi tidak terlepas dari tuduhan orang kepadanya.
Kesimpulan
Pandai-pandailah memilih sahabat dan berkawanlah dengan orang baik-baik yang dapat memandu ke arah kebaikan

3.
Hadis riwayat Anas bin Malik ra., ia berkata: 
Nabi saw. bersabda: Salah satu di antara kalian tidak beriman sebelum ia mencintai saudaranya (atau beliau bersabda: tetangganya) seperti mencintai diri sendiri


(Qaulu Hukama')


Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: "Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

# Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
# Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
# Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
# Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
# Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
# Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
# Jka engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
# Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
# Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
# Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
# Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu; dan
# Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Sahabat Rasulullah, Saidina Ali ada berkata: "Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di samping kamu. Dia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatan kamu. Orang yang setiap masa bekerja untuk keperluan kamu. Sanggup mengorbankan segala-galanya untuk kepentingan kamu.

Thursday, July 8, 2010

o'dear

Posted by Hamizan Hamzah on 8.7.10




Posted by Picasa

Wednesday, July 7, 2010

The reason why people Crying..

Posted by Hamizan Hamzah on 7.7.10

Whenever We Shed a tear, We Move Up Towards a New Stage

After we pass through a river of tears, there will be yet another River..

its keep Repeating LIKE that

but,The Reason We becomes sTronger is the fact that it repeats..

Saturday, July 3, 2010

A thing 2 Share~ Ranking Web Universities

Posted by Hamizan Hamzah on 3.7.10



This is Just Ranking Web Universities.. so it just involving the effectiveness 
and implementation of Web page as a based learning...

Four indicators were obtained from the quantitative results provided by the main search engines as follows:
Size (S). Number of pages recovered from four engines: Google, Yahoo, Live Search and Exalead.
Visibility (V). The total number of unique external links received (inlinks) by a site can be only confidently obtained from Yahoo Search.
Rich Files (R). After evaluation of their relevance to academic and publication activities and considering the volume of the different file formats, the following were selected: Adobe Acrobat (.pdf), Adobe PostScript (.ps), Microsoft Word (.doc) and Microsoft Powerpoint (.ppt). These data were extracted using Google, Yahoo Search, Live Search and Exalead.
Scholar (Sc). Google Scholar provides the number of papers and citations for each academic domain. These results from the Scholar database represent papers, reports and other academic items.
P/s: Credit to the sources 

Friday, July 2, 2010

A song To Share - hey Jude..

Posted by Hamizan Hamzah on 2.7.10

Hey Jude, don't make it bad.
Take a sad song and make it better.
Remember to let her into your heart,
Then you can start to make it better.

Hey Jude, don't be afraid.
You were made to go out and get her.
The minute you let her under your skin,
Then you begin to make it better.

And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain,
Don't carry the world upon your shoulders.
For well you know that it's a fool who plays it cool
By making his world a little colder.



Hey Jude, don't let me down.
You have found her, now go and get her.
Remember to let her into your heart,
Then you can start to make it better.

So let it out and let it in, hey Jude, begin,
You're waiting for someone to perform with.
And don't you know that it's just you, hey Jude, you'll do,
The movement you need is on your shoulder.

Hey Jude, don't make it bad.
Take a sad song and make it better.
Remember to let her under your skin,
Then you'll begin to make it
Better better better better better better, oh


*perhaps i can change hey Jude To Hey Dude!

1st Quarter-Final World Cup ~ Ned Vs Bra ~

Posted by Hamizan Hamzah on 2.7.10

         VS   

Bert van Marwijk VS Dunga

Robben Vs Robinho

OranGe Vs Yellow

With The same Set Of Formation Played,
With the same spirit on winning the cup,
in Football, anything possible..

Deep-dOwn- its all depend on the player..
For me, just enjoy the game..

prediction from mine : 1(bra)- 0(Ned)

Thursday, July 1, 2010

A thing 2 Think ~ World Cup 2010

Posted by Hamizan Hamzah on 1.7.10

Dalam banyak-banyak negara yang lepas Quarter :

Argentina,Brazil,Uruguay,Paraguay,Sepanyol,German,Ghana dan Juga Belanda..

4 Daripadanya Datang dari Amerika Selatan.. Brazil,Argentina,Paraguay dan juga Uruguay

MungKin Ini kelebihan mereka.. Beraksi di Kawasan yang
Tidak berbeza dengan IKLIM mereka..

Mungkin, Top 4 adalah dari benua yang sama.. kita Tidak tahu.. 

Tapi.. Itulah... benda Yang aku terfikir Bila Bangun Tidur Tadi!

Wednesday, June 30, 2010

Kalah Mati pertama BeraKhir.. Suku Akhir bakal bermula!

Posted by Hamizan Hamzah on 30.6.10



Debaran Pusingan akhir Makin terasa...
Berakhirnya Pusingan Kalah Mati Pertama, menyaksikan jagoan dari Asia Gagal meloloskan diri 
Ke Pusingan SUKU AKHIR...

namun Tahniah Diucapkan kepada Pejuang pasukan Korea Selatan Dan Jepun kerana
Memberikan aksi yang cukup bertenaga dan Semangat Tinggi dalam berjuang..

Kepada Portugal n England! Sudah naseb badan.. nak buat macam mane kan..
menanGis air mata darah pown xguna.. Fokus la pulak dekat Euro... hahahaahha...

Ini merupakan 8 pasukan terbaik yang berjaya Menempatkan Diri ke SUKU AKHIR

URUGUAY,GHANA,ARGENTINA,GERMAN
BELANDA,BRAZIL,SEPANYOL,PARAGUAY

TAHNIAH buat Semua....

Monday, June 28, 2010

Benda yang dah lama tak layan...

Posted by Hamizan Hamzah on 28.6.10

 APA? 
TAG la... kali ni Dari Qamaruddin 


1. Thank and link the person that tagged you

To QAMAR , tiMe kasih yer Tag Blog Aku Even XsEfaMous blog Ko!

2. tag 15 blogger's you've recently discovered and think fantastic

Xade lah... hahahahahaahahahhahahahaha....

3. contact that blogs and let them know they've been tagged

Bila xde,make soalan ni pown perlu diabaikan lah! hahaahahah

4. state 7 things about yourself

4.1 aku gemuk
4.2 aku kuat makan
4.3 aku suka nak cakp apa yang orang tak cakap
4.4 aku suka tidur
4.5 aku malas mandi
4.6 aku suka kacau adik aku
4.7 aku suka menyibuk cakap orang

Itu Sahaja... TQ!

Friday, June 25, 2010

Kehidupan

Posted by Hamizan Hamzah on 25.6.10


Lama Menyepi..
sangat lama... Selama percutian yang diberi...
Sem Baru Bakal bermula tak lama Lagi...
Apa Cabaran yang Bakal Dihadapi??
mungkin TUGAS dan Tanggungjawab As a Guru praktikal Tidak mampu lagi Digalasi...
Namun tak apelah, tu adalah perkara yang bakal dihadapi esok hari nanti..

BAIKLAH...
Berbicara mengenai apa yang berlaku pada hari ini dan Semalam...
Ibarat Siang Yang menunggu Hadirnya Malam..
MungKin Itu Yang sesuai diungkap dalam berbicara mengenai hari ini dan semalam...

Membuka Lembaran percutian Kali ini..
Perkongsian ILMU bersama rakan Debat USIM dalam debat MPS Menjadi langkah Pertama..
Pengembaraan ke UMP menjadi Titik Tolak kedua dalam jelajah Cuti kali ini..
banyak Yang dipelajari Walau niat Sekadar Menumpang Ke UiTM ARAU...
Menjadi Hakim Di PIDZA,mengharungi Suka-Duka Arau Open dan PETAH 111 jam,
Merupakan salah Satu episod dalam percutian yang sangat memberi makna dalam diri..

Sehingga Sekarang,Aku baru Selesai PIDATO MPN,
masih di USIM,bagi memeriahkan debat Arab SMKA yang bakal berkunjung esok hari...
hadirnya aku dalam dunia orator-titik tolaknya adalah Debat arab..
Aku tak Tipu.. AKU SANGAT RINDU dengan Seni yang aku tinggalkan ini...
2,3 hari mungkin aku berkampung di sini..
sebelum menjejakkan kaki semula ke bumi UTM untuk menguruskan apa yang belum terlaksana..
Thanks IKHWAN coz Sudi Melapangkan masa dengan aku...

BERBICARA MENGENAI KEHIDUPAN,
Kehidupan yang aku telah dan sedang alami...
mengenangkan apa yang telah berlaku hari semalam
membuatkan aku terfikir akan kehidupan yang aku Lalui hari ini...
INI BUKAN BICARA LUAHAN PERASAAN SEMATA-MATA..
Ini bicara aku dan Kehidupan..
Sesungguhnya Aku rindu kepada Kehidupan Lama Yang aku rasa Diriku Lebih Baik Ketika itu...
Thanks Kepada MEREKA Yang menghidupkan Aku dan MASA SILAM...

Aku Percaya, jodoh pertemuan yang tuhan Ciptakan Banyak Hikmahnya...


Thursday, May 13, 2010

kita serupa... bhgian 1

Posted by Hamizan Hamzah on 13.5.10

Pernahkah korang, waktu kecik2... cikgu korang bagi korang ala2 ceramah motivasi yang kononnya, jadilah baik, jangan buat kejahatan..

si Cikgu tiba2 membuat satu titik hitam di papan putih di hadapan kelas... Dan Mula la Sesi Bebelan.. lantas, Bertanyalah Si Guru Kepada Murid-muridnya... Apa yang korang nampak Di depan... Maka Jawablah murid2 sekalian : ada titk Hitam...
Kesimpulannya.... Lu Pikirlah Sendiri! 

Tuesday, April 20, 2010

Penggal Pertama 2010 ~ Gempa Bumi Sana~ Sini

Posted by Hamizan Hamzah on 20.4.10

12 Januari 2010
Haiti
7.0 Mw

27 Februari 2010
Chile
8.8 Skala Ritcher

7 April 2010
Indonesia
7.2 Skala Ritcher

19 April 2010
Kepulauan Andaman
5.1 Skala Ritcher

20 April 2010
Australia
5.2 Skala Ritcher

Monday, April 19, 2010

Top 100 Of Asian University

Posted by Hamizan Hamzah on 19.4.10

For More Information Please Visit to :
Top 100 of Asian University

the Top 100 including a few of Malaysia University including

#39 - UM
#51- UKM
#69 - USM
#82 - UTM
#90 - UPM

by the ways, i though a lot of people will think how this things works? the methodology? the Indicator and so on.. So, this is a LINK where you find how they categorizing,leveling,ranking or so whatever the universities,..

Sunday, April 18, 2010

The Unshakable trust is The Trust that has been Shaken

Posted by Hamizan Hamzah on 18.4.10

Don't Trust Others
Just TRUST your own INSTINCT !

Friday, April 16, 2010

Berita Baru Dunia PERGURUAN

Posted by Hamizan Hamzah on 16.4.10

"HULU SELANGOR: Mulai tahun ini, nisbah pengambilan calon lelaki dan wanita untuk mengikuti kursus latihan perguruan akan diseimbangkan, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Fuad Zarkashi."
Sejujurnya, ini adalah tindakan yang baik dilakukan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Semua pasti sedar senario yang berlaku di negara kita sekarang.



  • Guru Di saman oleh ibu bapa kerana merotan {Perkara Biasa,sehinggakan mind-set guru sekarang bekerja kerana mahu menyara hidup}


  • Guru Ditampar dan Dipukul Bapa Kerana cuba menasihati Pelajar


  • Guru Dibelasah oleh sekumpulan Pelajar {Berlaku di negeri saya sendiri,Perlis}


  • Kereta Guru dicalar,dicat, dan ada juga dibakar.. {ganas Pelajar-Pelajar Sekarang}
Semua ini adalah permasalahan yang melanda guru-guru dek permasalah disiplin yang semakin menjadi-jadi dalam kalangan pelajar Malaysia sekarang. Namun saya Percaya, ramai para Wanita Diseberang sana Akan membuat beberapa Pertikaian :-

1. Adakah Kuantiti itu penting dari kualiti?
  • Ini adalah Pertikaian yang akan keluar dari mulut-mulut Perempuan yang perasan bagus,suka sangat nak PERLEKEHKAN GURU LELAKI,kononnya dialah Guru Mithali Negara...
  • Saya Percaya, mereka akan mengkonseptualkan Kualiti itu kepada 2 perkara {Percayalah,Ini benar}
  •  2 Perkara tersebut adalah kualiti Pengajaran dan juga Disiplin Guru.
Mengapa kedua-dua perkara tersebut akan diusik?, Ini jawapannya : -
  • Kes Seks Guru dan Juga Pelajar ( Jarang,tapi percayalah, ia berlaku)
  • Guru Lambat datang ke sekolah ( mengangu masa pembelajaran )
  • Guru lelaki malas mengajar
  • Guru Selalu tidak datang ke kelas tanpa sebab musabab yang kukuh
  • DAN SEBAGAINYA...
Tapi, Sebagai Bakal Guru lelaki, aku rasa, Kerajaan Sekarang sudah mempunyai langkah mengatasi. Sebab itulah kerajaan mewujudkan STANDARD GURU MALAYSIA( SGM) sempena Hari Integriti yang lalu bagi mengenangkan permasalah guru-guru sekarang.

Perempuan Memang Suka Membebel, Sekarang biar kita jenguk bersama permasalahan Guru-Guru dan bakal guru Wanita yang dapat aku kenal pasti
  • Jangan Korang tidak Percaya, bilik Guru perempuan tu dah mengalahkan PaDang Besar {menjual sakan,Kain,Baju,Kuih-muih.. pergh... apatah lagi musim perayaan}
  • Asyik dengan Masalah nak transfer. tak sanggup nak mengajar sekolah Pedalaman, even, Aku Pernah mendengar borakan rakan-rakan wanita aku .... "weyh, belajar betul2,biar sampai malam2, nanti bila dapat gred tinggi, kita senang, TAK PYAH NAK MENGAJAR PEDALAMAN.. pergh.. sakit telinga aku dengar.. Mana JIWA JIWA YANG BERSUMPAH AKAN BERKHIDMAT DEMI ANAK BANGSA TIDAK KIRA APA ?
  • Takut Untuk memarahi pelajar, sekarang sudah menjadikan profession Perguruan ini seperti makan gaji buta. lantak lah anak murid itu hendak berjaya atau pun tidak...
Sebenarnya, aku ni bukanla nak memperlekehkan sesiapa, cuma, ingin kita membuka mata bersama-sama, menerima dengan hati terbuka hasrat Murni kerajaan. AKU SAYANG PROFESSION INI, AKU MELETAKKAN SELURUH JIWA RAGA AKU UNTUK MENJADI GURU. Semoga dengan langkah yang akan diperkenalkan Kerajaan ini akan dapat membawa Sinar Baru dalam Dunia Perguruan mahupun Dunia Pendidikan Negara...




Saturday, April 10, 2010

Sekilas~ Aku.Dan.Debat .... 1

Posted by Hamizan Hamzah on 10.4.10
















Modern Ecstasy

Posted by Hamizan Hamzah on 10.4.10


berbicara Mengenai Ecstasy, adakah modern Ecstasy itu bentuknya seperti ecstasy yang
memang dah sedia maklum.... Seperti :

Macam-maca Ada... bulat-segi tiga..

ni lagi mantap ni...

Putih Semata-mata.. MITSUBISHI...


Ataupun, adakah ECSTASY MODEN BERBENTUK BEGINI :

Tak Pernah naK abis Da Rancangan ni... Hampeh Semata-mata

Naseb baek da Abis n tamat Tapi masalahnyer TimbUl Lak


SATU JUTA tu!! sape tak mahu.. Tu yang jadikan modal "NAK TOLONG FAMILY"





FACEBOOK...Speechlessssssssss...
Apa-apa pown, terserah la kepada kita untuk menilai Baik-Buruk Sesuatu Perkara...


Wednesday, April 7, 2010

2nd paper of the Final Examination

Posted by Hamizan Hamzah on 7.4.10

Academic Writing Report
UHB 2422
Section 32
2.30 pm - 5.00 pm
DK 7 N24
to all my friends, either you love or hate english, just face IT!
I know, the carrymark REALLY made us DOWN...
But, Relax...
JuSt Face The Fear to uR Eyes..

Selingan 2

Posted by Hamizan Hamzah on 7.4.10

While Watching these videos, its already make me think that Astro should stop AF 8 immediately.. TQ! ( Im not obsesse with reality show, just watch for fun and honestly, AF failed 2 create the enjoyment in watching it...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site